Tutkimusmatkoja Kutsuplussalla

Ensimmäinen matka tuntuu aina jännittävältä.
Ensimmäinen matka tuntuu aina jännittävältä.

 

Taivallahden peruskoulun 8.-9.-luokkalaiset tekevät toiseksi viimeisellä kouluviikolla pieniä tutkimusmatkoja ja retkiä. Yhteistyössä HSL:n kanssa ja osana Nuorten ilmastohuippukokouksessa ideoitua Joukkoliikennepäivä-projektia muutama innostunut kokeilija pääsee tekemään tutkimus- ja tutustumismatkan Kutsuplus-bussilla https://kutsuplus.fi/tour.

Ensimmäinen tutkimusmatka

Ensimmäinen tutustumismatka tehtiin maanantaina 18.5. Kasvitieteelliseen puutarhaan Kaisaniemeen. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli sunnuntai-iltana tweetannut ilmaisesta sisäänpääsystä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisiin puutarhoihin
(https://twitter.com/pekkasauri/status/600154843521617922). Linkistä löytyi tieto toista kertaa kukkivasta kauniista, uhanalaisesta jadeliaanista. Niinpä lähdimme neljän hengen porukalla sitä katsomaan ja samalla testaamaan Kutsuplus-palvelua. Matkan tilaus sujui helposti lähtö- ja määränpään osoitteiden avulla ja pian olimmekin eksoottisia kasveja ihmettelemässä. Lummehuoneesta löysimme sen, mitä olimme tulleet katsomaan.
Kaisaniemen Kasvititeellinen puutarha:  Kukkiva jadeliaani löydetty

Paluumatkaa varten teimme uuden tilauksen Kutsuplus-sivustolla ja saimmekin tyytyväisinä lähteä saman tien kohti lähipysäkkiä. Emme tilanneet paluukyytiä etukäteen, sillä emme osanneet ennalta arvioida vierailuun tarvittavaa aikaa. Pysäkki löytyi helposti ja ehdimme hetken odotella kyytiä. Kännykkä piippasi myöhässä olevasta autosta, mutta hetken odottelun jälkeen Kutsuplus-bussi kurvasikin pysäkille. Matkakoodin kertominen sujui jo lähes rutiinilla. Tällä matkalla rohkaistuimme vaihtamaan muutaman sanan kuljettajankin kanssa. Koko vierailuun kului reilu puolitoista tuntia eli normaalin kaksoistunnin verran.

WP_005948 Kutsuplus 5 paluumatkan tilaus

“Mielestäni Kutsuplus on erittäin hyvä vaihtoehto taksille ja linja-autolle, sillä se on mukava, edullinen ja helppokäyttöinen. Kutsuplussan tilaaminen ja maksaminen on yksinkertaista sekä se tuo läheiseltä pysäkiltä läheiselle pysäkille – mikä varmasti helpottaa esimerkiksi vaikeasti liikkuvia ja lapsiperheitä. Kutsuplus on myös erittäin halpa verrattuna taksiin. Mielestäni hintaa voisi toisaalta hieman nostaa, jotta voitaisiin minimoida veroja. Kutsuplussan penkit ovat mukavia ja siätilat siistimpiä kuin yleensä linja-autoissa, mikä lisää viihtyvyyttä ja matkan ajan voi jopa rentoutuakin. Ihmisten arkipäivät ovat nykyään melko kiireisiä ja siksi on hyvä välillä ottaa rennosti, mikä taas ei välttämättä ole helppoa täyteenahdetussa, epäsiistissä ja meluisassa linja-autossa. Kutsuplus voisi myös toimia ikään kuin sightseeing-bussina, jossa voisi esitellä ulkomaalaisille vieraille Helsinkiä.

Vaikka en itse käytä kovin paljon julkista liikennettä, kannatan Kutsuplussaa ehdottomasti.”

Aaro, 9d

 

 Toinen tutkimusmatka

Nuorten ilmastohuippukokoustiimiläisiä Kutsuplus-retkellä
Nuorten ilmastohuippukokoustiimiläisiä Kutsuplus-retkellä

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Toisen Kutsuplus-tutkimusmatkan tekivät kaksi koulumme kahdeksaluokkaista Nuorten ilmastohuippukokoustiimiläistä, Kata ja Maria, yhdessä fysiikan opettaja Anna-Maija Niirasen kanssa.  Kutsuplus vei meidät tiistaina 19.5. Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselle Kristallikukkia peilisalissa -näyttelyyn. http://www.aalto.fi/fi/current/events/2015-04-30-002/ ja http://www.aaltofestival.fi/2015/fi/mathart/.

 

Kaarina Kaikkosen installaatio Valssi Elämälle
Kaarina Kaikkosen installaatio Valssi Elämälle

Matkalla ehdimme nähdä mm. Didrichenin taidemuseossa juuri julkistetun Kaarina Kaikkosen installaation Valssi elämälle. Suurimman osan installaatiossa käytetyistä paidoista ovat lahjoittaneet yksittäiset museokävijät, mutta myös presidentti Martti Ahtisaari, kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen lahjoittivat paitansa teokseen. http://www.didrichsenmuseum.fi/fin/ajankohtaista.php

Tahokkaat
Tahokkaat

Geometristen muotojen lisäksi löysimme mm. magneettisuuteen perustuvan taideteoksen, kauniin “ledikristallin” sekä aivojumppaa vaatineen kellotaulun.

Valon ihmeitä
Valon ihmeitä

 

Kello
Kello

Kata selvitti kellon arvoituksen laskemalla eriväriset ruudut ja vertaamalla lukumääriä kellonaikaan.

 

Paluumatkan matkakuvaus 1
Paluumatkan matkakuvaus 1

 

 

Paluumatkan matkakuvaus 2
Paluumatkan matkakuvaus 2

Paluumatka tilattiin ennakkoon heti perille päästyä, jotta ehdittäisi takaisin seuraavalle oppitunnille. Vähän tiukille meinasi mennä, mutta onneksi bussi olikin jo etuajassa perillä. Puolessatoista tunnissa selvittiin jälleen! Matkalla keskustelimme kuskin kanssa parannusehdotuksista tilausohjelmistoon; yhtä mieltä olimme siitä, että asiakkaan pysäkilletulokuittaus olisi hyödyllinen, ettei sekä asiakkaiden että auton kuljettajineen tarvitsisi turhaan odotella lähtöaikaan saakka vaan auto voisi tulla vaikka vähän etuajassa pysäkille saapunutta asiakasta noutamaan!

 

Kolmas tutkimusmatka

Lähienergiatorilla tehtäviä tekemässä
Lähienergiatorilla tehtäviä tekemässä

 

 

Energitorget på Kampen

På fredag 22.5 var vi på Energitorget http://www.lahienergia.org/tapahtumat/lahienergiatori/ som ordnades på Narinkkatorget. Där kunde vi lära oss om olika energiformer och lyssna olika presentationer t.e.x. musik och diskotion av energi. Det fanns solpaneler och vattenkraft. Tillställninget var intressant! När vi gick tillbaka skolan åkte vi med Kutsu Plus. Den är en minibuss som man kan beställa från internetet till din närmaste busshållplats. Det ryms 8 personer per en buss. Bussen var underbar och hela systemet kändes lätt och fungerande. En annan bra sak är att man sparar naturen och pengar. Lätt och snabbt!

– Ella 9d –

Paluumatkan tilaus
Paluumatkan tilaus

Neljäs tutkimusmatka

Neljäntenä tutkimusmatkana oli 8-9H-luokan matka Kutsuplus-busseilla Viikin Gardeniaan. Matkan tilaus sujui tietokonetta käyttäen helposti. Tarvitsemamme kaksi autoa tulivat samanaikaisesti Mechelininkadun pysäkille. Toinen auto kyyditsi puoli luokkaa suoraan Gardeniaan, toisessa autossa oli yksi matkustaja, joka vietiin ensin Kallioon Toiselle linjalle.
Matkat sujuivat joutuisasti ja oilimme suunnilleen samaan aikaan Viikissä, jossa vietimme iloisen päivän trooppisessa puutarhassa sekä puutarha-alueella ulkona. Paluumatkalle tilasimme autot noin puoli tuntia ennen ja ne tulivat jälleen täsmällisesti. Väsyneet ja onnelliset 8-9H-luokan oppilaat palasivat turvallisesti ja mukavasti perille.
Gardeniassa
Gardeniassa

 

Gardeniassa auringosta nauttimassa
Gardeniassa auringosta nauttimassa